Datadrivna kundupplevelser

Välkommen till vår blogg om datadrivna kundupplevelser och digital kommunikation.

användarupplevelse användbarhetstest Innehåll

WCAG 2.2 – vad är nytt?

I år kommer en ny version av WCAG. Kriterier har uppdaterats eller tillkommit, med ett extra fokus på att göra det enklare för användare rent kognitivt. Som vanligt kan du se det som riktlinjer som gör din sajt eller tjänst bättre för alla användare. För oavsett till exempel din motorik, har det väl hänt att du har försökt klicka dig till en sida och råkat träffa en annan? Eller att du tycker att det är smidigare att identifiera dig med ansiktsigenkänning, snarare än att komma ihåg lösenord och lösa gåtor. 


användarupplevelse användbarhetstest Innehåll

Analysera ’raseriklick’ för att förstå kundernas beteende

När du förväntar dig att ett digitalt gränssnitt ska bete sig på ett visst sätt och det sedan inte uppfyller dina förväntningar blir du säkert irriterad. Det blir dina användare också. Om du klickar på ett element gång på gång och ingenting händer, kallas det ’rage clicks’, eller ’raseriklick’. Om du börjar analysera raseriklicken, kommer det ge dig värdefulla insikter om hur du kan förbättra din webbplats.


användarupplevelse Innehåll tillgänglighet

5 tips för att lyckas med UX-copy i ditt projekt

UX-copy är den språkliga biten av användarupplevelsen. Det är små ord som kan göra stor skillnad. Något SBC förstod när det var dags att bygga om deras kundportal. Men hur får man med innehållet på ett bra sätt i projektet? Varsågod – här är våra fem bästa tips.


E-handel tillgänglighet Inkluderande design

Tillgänglighet för alla – kommande krav för dig inom e-handel

En femtedel av alla svenskar har en funktionsnedsättning som begränsar deras möjlighet till att handla på nätet på olika sätt. Men om fler kan köpa dina produkter online, kan du tjäna mer pengar – så tänker väl alla? Eller? Martin och Charlotta förklarar varför du tjänar på att redan idag göra din sajt tillgänglig för alla e-handelskunder.


analys avvisningsfrekvens webb

Är hög bounce rate alltid dåligt?

När vi pratar webbanalys med våra kunder kommer diskussionen ofta in på bounce rate. Det är ett värde de ofta stöter på i Google Analytics eller andra verktyg för datainsamling. Ofta är de oroliga för att webbplatsens bounce rate – på svenska kallat avvisningsfrekvens – är för hög. Men bounce rate är ett komplext begrepp. Häng med så reder vi ut!

(Men innan vi börjar: I Google Analytics 4 används inte bounce rate längre. Här kan du läsa mer det.)


E-handel och framtidens digitala kundupplevelser

2020 var ett mycket starkt år för e-handeln. Frågan är vilka krav som ställs i framtiden. Fredrik Marcus och John Lidell från Knowit Experience besökte podden E-handelstrender för att snacka mer om framtidens digitala kundupplevelser.


Statistik och Analys b2c ehandel

Optimera den digitala kundupplevelse i fem steg

Att förstå hur dina kunder upplever dig som bolag ur ett digitalt perspektiv är ett måste i dagens digitala e-handel.
En optimerad upplevelse förbättrar inte bara konverteringen, vilket driver till mer försäljning, men det bygger också en efterfråga på ditt varumärke och ditt erbjudande, som i sin tur påverkar framtida köpbeslut och lojalitet hos kunder.


eCommerce Digitala trender Retail

Vad innebär B2B-e-handel?

B2B-e-handel växer snabbare än B2C och köpare har högt ställda förväntningar. I den här texten så går jag igenom olika typer av B2B-e-handel, liksom några vanliga missuppfattningar, ett par B2B case och för att sedan avsluta med ett par frågor och svar.


Digitalisering Strategisk rådgivning Retail

När bör bolag byta e-handelsplattform?

Våga att ta steget

När du känner att den nuvarande plattformen passar så pass dåligt att du inte räds byta plattform, då har det nästan gått för långt. I regel är det rädsla hos bolagen för förändring som ligger till grunden till varför man inte byter plattform i tid, och då kanske det redan kostat för mycket.

Gör så att ni ställer er följande frågor och är det så att ni svarar ja i fler än 3 frågor så kan det vara tid att börja titta på ny plattform:


SEO för e-handlare - skapa innehåll som driver försäljning

Hur ska du tänka kring SEO som e-handlare? Självklart är det viktigt med URL-struktur, produkt- och kategorisidor. Men du kan även skapa innehåll för att nå kunden tidigare i köpresan.

 


Fånga oväntade målgrupper på Snapchat (och andra mindre plattformar)

Ofta när jag föreslår Snapchatannonsering, så får jag svaret “Det är väl bara barn som finns där, inte våra kunder?” Och visst, det stämmer att det är mest barn och ungdomar som använder Snapchat i Sverige, men där barnen finns – finns ofta föräldrarna.  


Knowit Experience blir Umbraco Gold Partner!

Knowit Experience ❤️ Umbraco. Vi är stolta över att berätta att Knowit Experience numera är Umbraco Gold Partner! Att bli guldpartner med Umbraco känns som en självklarhet för oss, då vi har många lyckade projekt tillsammans och satsar starkt på plattformen framåt.


Google Analytics för e-handlare

Vad är det viktigaste för e-handlare att mäta i Google Analytics? Och vilka är de vanligaste misstagen? Maxwell Stanford från Knowit Experience gästade podden E-handelstrender för att samtala om vägen till smidiga köpresor och lönsam marknadsföring.


5 steg för att få koll på er digitala kundresa

Den digitala kundresan har aldrig varit viktigare. Den nya tekniken har förändrat vårt beteende och våra förväntningar. Vi vill ha snabb tillgång till allt, det ska vara skräddarsytt just för oss och vi vill dessutom gärna kunna påverka och interagera. Detta ställer stora krav på dig som avsändare. Du behöver vara aktuell, relevant och du behöver individanpassa ditt budskap och kanske också din produkt.


#digitalaaffärer #hisspitchtillmvp

Checklistan till din digitala produkt

Från hisspitch till MVP

Har du eller din kund en produktidé? Det är tid att omsätta tanke i handling! Skapa en MVP på kort tid och utvärdera om idé är något att satsa på!


Innehåll

13 snabba och enkla skrivtips till dig som vill skriva bättre texter

Hur skriver man bra texter? Det finns naturligtvis tusentals svar på den frågan. En text kan vara så otroligt mycket. Den kan vara kort och enkel, men också lång och komplex. Den kan vara skriven i stunden eller genomarbetad i flera vändor.


tillgänglighet

Skapa tillgängliga dokument i InDesign

Dokument tas ofta fram i InDesign för att sedan exporteras till PDF. Du ska redan i arbetet med originalfilen se till att säkerställa tillgängligheten. Genom att sedan exportera filen på rätt sätt kommer inställningarna automatiskt att komma med. På detta sätt säkerställer du att dokumentet uppfyller det nya lagkravet på att alla dokument på en webbplats inom offentlig sektor ska vara tillgängliga. Vi på Knowit Experience vet hur du anpassar dina dokument utefter de senaste direktiven.


Beteendeförändring Spaning Strategi

Funderingar kring covid-19

Covid-19 härjar och alla gör sitt bästa för att minska spridningen. Även vi på Knowit, där de anställda uppmanas att jobba hemma. Ett annars lite överfullt kontor är nu spöklikt och ödsligt. Många funderar över vilka långsiktiga konsekvenser pandemin och åtgärderna för att mildra dess effekt kommer att få. Kommer det att påverka de trender i kundbeteende som vi såg före pandemin eller kommer det att skapa helt nya? Kommer riskmedvetenheten och åtgärderna för alltid ändra vårt beteende eller kommer alla gå tillbaka till att leva som de gjorde innan – det är omöjligt att veta.


COVID-19 Distans Coronavirus

Hur jobbar vi smart hemifrån i Coronatider?

Lästid: 7 min


tillgänglighet

Skapa tillgängliga dokument i Word och PowerPoint

Att tillgänglighetsanpassa webbplatsen har blivit en självklarhet och införd rutin i många organisationer. Att göra likadant för olika typer av dokument är inte lika självklart, men sedan 23 september 2018 är det lagkrav på att alla dokument på en webbplats inom offentlig sektor ska vara tillgängliga. Appar har lite längre tid på sig och behöver inte vara färdiga förrän 23 juni 2021. Vi på Knowit Experience vet hur du anpassar dina dokument utefter de senaste direktiven.


Digital transformation tillverkning kundresa

Kundfokus, innovation och digital kultur - lär av de digitala ledarna

Bearing points ger varje år ut en rapport över Sveriges digitala ledare. Hur kan du lära av de bästa?


tillgänglighet

Hur du som redaktör skapar tillgängligt innehåll

Tillgänglighet är något som finns med oss under hela vägen fram till en färdig webbplats där målet är att alla ska kunna ta till sig innehållet. Vi på Knowit Experience strävar alltid efter att uppnå tillgänglighet utefter de senaste direktiven i våra projekt. Sedan är det redaktörerna som ser till att de sista bitarna faller på plats. 

Arbetet börjar redan när designen tas fram där färg och form väljs ut. När utvecklingsfasen tar över skriver vi kod som anpassas för att vara tillgänglig. Utvecklingen är bara första steget i anpassningen och därefter blir redaktörernas arbete viktigt. Alla typer av redaktionellt innehåll på en webbplats kan anpassas för att uppnå en bra tillgänglighet. 

Vi kommer att gå igenom dessa områden som tillsammans skapar en bra tillgänglighet: 


Digitalisering industri jönköping

Nyttja teknik smart för större framgång

Digitalisering handlar inte om en webbplats, en chatbot eller ett digitalt tidrapporteringssystem. Det handlar om människor och teknik. Genom att förstå behov och drivkrafter kan du skapa tjänster som effektiviserar och underlättar. Gör du på rätt sätt finns det stora möjligheter för att människor på köpet också blir gladare. 


Hur kan vi förbättra våra digitala arbetsplatser?

En digital arbetsplats bör förstås stötta människors behov, beteenden och förväntningar.varumärke Digitalisering Innovation

Tre steg för framgång - differentiering, insikt & innovation

Våra befintliga affärsmodeller skakas om av den digitala transformationen. Temat på gårdagens frukost på Knowit i Jönköping gav tre viktiga tips för framgång framåt - differentiering, insikt och innovation. Stein Opsahl och jag delade med oss av insikter och metoder för att ha rätt strategi i en värld som snurrar allt fortare. 


Inbound marketing

Vad är SEO och hur ska du skriva?

Sökmotoroptimering, eller SEO (Search Engine Optimization) som det heter på engelska syftar till de åtgärder som ökar din webbplats synlighet i sökmotorerna och på så sätt ökar mängden organisk trafik. Informationen du tar del av nedan behandlar redaktionell SEO.


E-handel

Vi vill ta med kunden på hela B2B-resan

B2C e-handeln har pågått i över 20 år, men för B2B ligger den bara i startgroparna. Här kommer stora investeringar att göras framöver och potentialen är enorm, förutspår vi.
– De som agerar nu kan vara morgondagens vinnare, säger Michael Fröling på Knowit Experience.


Inbound marketing

Digital marknadsföring, kunden och den nya säljtratten

Som marknadsförare är det viktigt för dig att bemästra digital marknadsföring, för att vara redo för kunder i olika kanaler som befinner sig i olika steg i kundresan.


Inbound marketing

Kontinuerlig analys gör dig till en bättre marknadsförare

Analys, statistik och KPI:er är avgörande för din digitala marknadsförings framgång. Detta inkluderar de processer som gör det möjligt att kontinuerligt mäta, förstå, förbättra och förändra taktiker och förbättra insikter för marknadsstrategier.


Inbound marketing

Hur du ska arbeta med lead score (poängsätta leads)

Poängsättning av leads (lead scoring) är en viktig del av hanteringen av leads, och hjälper dig få ut det mesta av dina leads. Du kan poängsätta dina leads baserat på intresset som lead:et visat för din produkt eller tjänst och hur väl lead:et passar in bland dina målgrupper (kategorier), personas och marknader.


Inbound marketing

Maximera din digitala påverkan med A/B-tester

Det är viktigt att A/B-testa och optimera din webbdesign, ditt innehåll och dina CTAs (Call-To-Actions) för att dina digitala marknadsföringskampanjer ska fungera. A/B-testning är också kopplat till målgruppsinriktad kommunikation och personalisering, genom att i sista steget koppla ihop rätt innehåll med rätt mottagare.


Inbound marketing Email Marketing

Maximera din digitala påverkan med Email Marketing

E-postmarknadsföring (email marketing) fungerar bättre när den kan dra nytta av informationen i andra marknadsföringsverktyg. Med den sofistikerad personalisering som möjliggjorts av marketing automation ges e-postmarknadsföring nya tillvägagångssätt för att nå optimala resultat och distribuera rätt innehåll till kunder.


Inbound marketing Personalisering

Maximera din digitala påverkan med personalisering

Personalisering och målgruppsinriktad kommunikation inom din digitala marknadsföring kan ge dig mer relevanta besökare till din webbsida och göra dina marknadsföringsaktiviteter mer relevanta för mottagarna.


intranät

Hur har intranätet förändrats?

Vår värld är dynamisk, liksom vår arbetsplats. Vi befinner oss i ett ständigt föränderligt landskap där det ställs allt större krav på de digitala tjänster och verktyg vi använder för att underlätta och effektivera vår arbetsvardag. Här har intranäten genom åren haft en betydande roll för hur vi samordnar oss internt kring kommunikation, erfarenhetsutbyte och digitala arbetssätt.


Design

Samskapande design – så ökar du tempo, engagemang och förbättrar ditt utvecklingsarbete

Design har länge förknippats med formgivning, men idag är det mycket mer än så. Det är en metod för att arbeta, lösa problem, skapa mervärde och driva förändrings- och utvecklingsprocesser.


tillgänglighet

Se tillgänglighetskraven som krav på en extrem form av personalisering

Av alla trender som kommer och går inom IT-branschen är tillgänglighet inte en av dem. I och med den nya tillgänglighetslagen som trädde i kraft den 23 september 2018 finns det ett ytterligare incitament för att skapa en webb som alla kan förstå och dra nytta av.


Employer Branding

Employer Branding the Norrland way

Employer branding handlar om hur ett företag eller organisation uppfattas som arbetsgivare. Oftast handlar det om att från företagets håll centralt skriva ihop och exekvera kommunikationsstrategier inriktade på att locka och behålla anställda, lyfta dem, veta vad och hur man ska skriva i jobbannonserna och att arbeta med internkommunikationen.


webbdesign Webbutveckling Inbound marketing

Vad är skillnaden mellan Growth Driven Design och traditionell webbdesign?

Idag är webbplatsen många företags viktigaste digitala kanal utåt. Det är där besökare lär sig mer om ditt företag och vad ditt företag har att erbjuda. Därför är det viktigt att du tar hand om de som besöker din webb. Det gör du bäst genom kontinuerlig webboptimering (Growth Driven Design) istället för traditionell webbdesign.


E-handel Inbound marketing Litium

Ta kontroll över din B2B e-handel

Nedan finner du statistik och insikter kring svensk B2B e-handel. Vi hoppas att informationen kommer hjälpa dig ta kontroll över din e-handel genom att hämta kvantitativ stöd ifrån dina branschkollegors arbete och erfarenheter. Vår partner Litium erbjuder ett en molnbaserad e-handelsplattform. De senaste tre åren har Litium lyft sitt varumärke genom att satsa på att undersöka hur B2B-företag ser på digital försäljning genom en årlig undersökning.


Jämställdhet Systemutveckling Innovation

Hello girl - för att inspirera tjejer att koda

Alla vinner på en mer jämställd techbransch. Därför arrangerade vi för andra året i rad initiativet "Hello, girl!" i Jönköping. Knowit arrangerar "Hello, Girl!" tillsammans med Science Park, andra lokala konsultbolag, myndigheter och skolor via projektet Transform AAA och Digital dreams. Målsättningen är att öka regionens digitala jämställdhet. 


Att skriva för Google – så skapar du framgångsrikt innehåll

Allt fler företag publicerar innehåll på sina webbplatser. Innehåll som aldrig når fram till sina läsare. På vår inspirationsdag (Happy Friday 5 april) går vi igenom de faktorer som gör att du hamnar högt upp i Googles träfflista – och varför du bör satsa på att skapa relevant innehåll.


Inbound marketing UX Content

3 verktyg för att skapa innehållsidéer för webben

Att arbeta långsiktigt med innehållet på en webbplats är en komplex uppgift. Ofta finns krav på att innehållet ska hålla hög kvalitet samtidigt som publiceringstakten ska vara konstant. Om de bra idéerna om vad innehållet ska handla om börjar ta slut kan det vara läge att börja arbeta metodiskt med idéarbetet. Det är ett bra sätt att säkerställa att idéerna alltid finns på plats när de behövs – och att de dessutom är bra idéer.


Episerver SEO

Busenkel sökoptimering i Episerver Find

Är du som webbplatsansvarig besviken på din interna sökfunktion på din webb? Interna sökfunktioner som Episerver Find kommer aldrig ha samma nivå som Google. Därför blir både du och besökarna besvikna. En orättvis men vanlig jämförelse. Vi hjälper dig i detta blogginlägg göra ditt jobb i Episerver Find enklare och bjuder dig på en genväg, som du borde ta om du har ont om tid.


SEO

Så ökar du trafiken till din webb genom SEO

Vill du veta hur du ökar trafiken till din webbplats genom sökmotoroptimering? I det här inlägget får du tips kring hur du optimerar din webb med redaktionell sökmotoroptimering - eller SEO (Search Engine Optimization), som det heter på engelska. SEO är något som du, som har hand om en webbplats, bör arbeta med kontinuerligt. 


Sociala medier Inbound marketing

Har du en strategi för sociala medier?

Hur bör du tänka när du sätter en strategi för dina sociala medier? Vill du bli mer effektiv i din kommunikation på sociala medier och nå rätt målgrupp i rätt kanal? Med en strategi för sociala medier får du ett mer systematiskt arbete, ett mer relevant innehåll och bättre förutsättningar att följa upp dina resultat. Nedan förklarar vi hur du kan tänka när du lägger upp en strategi och ger dig exempel.


E-handel e-commerce

E-handel 2019 – Möjligheten att skapa en sömlös kundupplevelse

PostNords Retail Days spaningar handlade om datadriven marknadsföring, machine learning och AI, marketing automation, marknadsplatser, communities och lojalitet, vikten av leveranserna och upplevelsen och känslan efter ett köp.


Inbound marketing

Så ökar du trafiken till din webbplats genom bloggande

Varför ska vi ha en blogg? Och hur vet vi om det vi gör är bra? Det är frågor som du som är kommunikationsansvarig på ditt företag måste kunna svara på. Faktum är att bloggformatet fortfarande är centralt i de allra flesta företags och organisationers redaktionella digitala kommunikation. Det hela har att göra med hur du, din webbplats och ditt företag eller organisation bör se på bloggandet.


Google Analytics Google Tag Manager Inbound marketing

Släpp kortsiktiga säljmål och marknadsför baserat på data

Att tänka allt för kortsiktigt har varit en långtgående trend inom digital marknadsföring. I marknadsföringsexperterna Les Binet och Peter Fields rapport “The long and short of it” belyser man just att många missar fokuset på varumärket och långsiktiga kampanjer.

Enligt studien använder hela 40 procent av respondenterna kortsiktiga försäljningsökningar som ett sätt att mäta en kampanjs effekt och samtidigt ser de tillfrågade att mätning, och hur man bevisar sin ROI, är den största utmaningen. Endast 17 procent svarar att de gör ROI-undersökningar inför varje marknadsaktivitet, vilket tyder på att databaserade beslut är ett område där marknadsförarna halkar efter.


Episerver Wordpress

Var nyfiken eller ställ dig sist i kön

Vikten att vara nyfiken och ta till sig ny kunskap är en stor tillgång i dagens samhälle. Nyfikenheten är extra viktig i din yrkesroll och extra viktigt när du är nyfiken åt dina kunder och samlar på dig kunskaper som dina kunder kan njuta av. Nedan följer Episerver, Wordpress och chip i handen som exempel. Jag listar även fem tips för att nå ett mer nyfiket arbetsklimat.