Skip to content

Välkommen Sven Johnard!

Välkommen Sven Johnard, ny kollega i Linköping! Sven är jurist, kommer senast från en roll som gruppchef på Polismyndigheten och har innan dess arbetat som verksjurist på Säkerhetspolisen i drygt åtta år. Han har lång erfarenhet av arbete med säkerhetsskydd och har bland annat varit delaktig i olika aspekter av lagstiftningsarbete. Med fortsatt fokus på säkerhetsskydd är det nu dags för nya utmaningar som konsult hos oss!

Berätta lite mer om dig själv!
Jag kommer senast från Polismyndigheten i Östergötland där jag arbetat som gruppchef för förvaltningsrättsgruppen. Innan det var jag verksjurist på Säkerhetspolisen i drygt åtta år. Under min tid där, och framför allt mot slutet, var jag inriktad mot säkerhetsskydd och bidrog till lagstiftningsarbetet på många olika sätt, bland annat genom att agera bollplank mot Justitiedepartementet. Vid den tiden, runt 2016, var det väldigt aktuellt med säkerställandet av att utkontrakteringar från myndigheter skedde på rätt sätt. Samtliga svenska myndigheter fick nya regler för utkontraktering, och det var något som fick stor uppmärksamhet. Jag var då med och tog fram nya bestämmelser för detta – jag hade tidigare arbetat mycket med offentlig upphandling, så det var väldigt roligt. Upphandling och säkerhetsskydd gifte ihop sig och det visade hur mycket säkerhetsaspekter som finns på myndigheter, framför allt i it-förhandlingar. Utöver det handlade mycket av min tid på Säkerhetspolisen om efterarbetet efter att den nya säkerhetsskyddslagen kom 2019. Jag är även författare till en av vägledningarna i säkerhetsskydd som också kom våren 2019 och som handlar om säkerhetsskyddad upphandling.

Totalt har jag arbetat som jurist i ungefär 20 år och har utöver mina senaste tjänster även hunnit med att arbeta i ting och som advokat, vilket jag gjorde i början av karriären. Efter det fortsatte jag ett par år i privat verksamhet som bolagsjurist, inom bolagsrätt och med revisionsnära tjänster. 

Varifrån kommer ditt intresse för säkerhet?
Det kommer till stor del från när jag arbetade med upphandling på Säkerhetspolisen. Då blev säkerhetsfrågor plötsligt högaktuella i hela Myndighetssverige. Innan dess hade det generellt varit en låg medvetenhet kring säkerhetsfrågor och det var inte lika många som brydde sig. Att det blev så aktuellt gav en riktig adrenalinkick och det kändes som om man var på rätt plats vid rätt tillfälle och fick möjligheten att vara med i en väldigt spännande utveckling. Säkerhet är förstås otroligt viktigt för samhället i ett försämrat säkerhetsläge i omvärlden och det känns bra att kunna vara med och bidra på bästa sätt man kan. 

Vad kommer du att jobba med hos oss?
Främst blir det säkerhetsskydd! Men kundens behov är förstås alltid i fokus. Jag har redan hunnit börja i ett uppdrag på en myndighet där jag arbetar med säkerhetsskydd och offentlighet och sekretess, som ju är oskiljbara och högaktuella områden. Att kunna förklara detta för kunden är för mig en huvudkompetens. När myndigheter tillämpar säkerhetsskyddslagen brukar en stor svårighet vara att avgöra vad som är Sveriges säkerhet, vilket man då måste kunna bestämma utifrån myndighetens roll. Att arbeta med detta är väldigt intressant och jag ser fram emot att hjälpa våra kunder med frågor bland annat inom det här området.

Spännande! Vad gör du helst på fritiden?
Efter att ha bott i Stockholm i många år har jag nyligen flyttat till Norrköping tillsammans med min familj – vi är totalt sju stycken, så mycket av fritiden spenderas såklart tillsammans med dem och med att utforska vårt nya område. Utöver det så tycker jag mycket om att träna, både på gym och med mountainbike. På sommaren seglar jag gärna!

Tack Sven! Varmt välkommen till oss, hoppas du kommer trivas.