Välkommen Magnus Lindberg!

VÅRA MEDARBETARE

Emma Enoksson
12.10.2020

Nu välkomnar vi Magnus Lindberg, ny kollega i Stockholm! Magnus har lång erfarenhet av säkerhetsarbete, bland annat från Försvarsmakten där han i drygt 18 år arbetat i olika roller. Med en bred kompetens inom säkerhetsområdet är han nu redo för nya utmaningar som konsult hos oss!

Berätta lite mer om din bakgrund!
Senast har jag under en period arbetat som egenföretagare, men innan dess är min bakgrund till största del inom Försvarsmakten. Där började jag som tekniker år 2001 och hade sedan några olika roller under de drygt 18 år jag jobbade där.

I början av min tid på Försvarsmakten tog jag över nätverksansvaret för ett internt nätverk, där jag migrerade Windows NT- till Windows 2000-miljö. Till denna skrev jag min första säkerhetspolicy. Jag upplevde även att de som arbetade där inte riktigt hade alla verktyg som behövdes och att de skulle ha nytta av mer skräddarsydda digitala verktyg. Det behövdes en stor insats för att skapa dessa, och eftersom jag inte både kunde programmera och vara systemadministratör eller tekniker samtidigt, specificerade jag programvaran och drev det i projektform med olika programmerare. När dessa projekt började bli färdiga produkter behövde vi ackreditera dem. Därför satsade jag på att lära mig forensics och pentestning, eftersom information och kryptonycklar med mera hade ett stort skyddsvärde. Under senare omorganisationer delade man upp verksamheten på olika sätt, och jag fortsatte att arbeta mycket med projekten, samt med att sätta upp lösningar och infrastruktur eftersom jag redan hade tagit lead på det spåret.

Utöver det har mina arbetsuppgifter varit varierade; mycket har varit fokuserat på säkra digitala arbetsmiljöer, automatisering, härdning, kommunikation och transmission i olika infrastrukturer. Det har även blivit många hot- och riskanalyser och jag har också utbildat en del kring bland annat säkerhetstänk, säkerhetspolicy, it-säkerhet och mer specifika utbildningar till mottagare av produkter och lösningar. En del av arbetet har skett internationellt i olika former och samarbeten.

Vad är du mest intresserad av inom säkerhetsområdet?
Något jag är väldigt intresserad av är härdning, mest på klient-sidan. Det är en kontinuerlig utmaning där man måste definiera vad varje enskild installation skall kunna göra. Ska man exempelvis kunna använda sin webbläsare för att kunna logga in på sin mail och hämta en fil, så kan man radikalt minska attackytan i övriga operativsystemet. Hot- och riskanalyser är också intressanta eftersom de ofta kan påvisa behovet av åtgärder man annars kanske aldrig hade tänkt på.

Vad gör du helst på fritiden?
Vandring – allt ifrån att sitta på en klippa med ett gaskök i skärgården till att ge sig ut med större packning i skog och fjäll. Den längsta turen jag gjort är nog tre veckor. Att ge sig ut i naturen och stänga av elektroniken är härligt. Jag har även tagit chansen att backpacka runt i världen och har varit i över 65 länder. Att upptäcka nya platser är något jag tycker väldigt mycket om!

Tack Magnus! Kul att få lära känna dig lite mer. Återigen, varmt välkommen till oss.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs fler av våra blogginlägg