Skip to content

Välkommen Elin Sjöström!

Nu välkomnar vi Elin Sjöström, en nygammal kollega, till Linköping! Elin avslutade nyligen sin masterexamen vid Linköpings universitet och skrev i våras sitt exjobb hos oss på Knowit. Nu kliver hon in i rollen som säkerhetskonsult och kommer framöver att bland annat rikta in sig på arbete med säkerhetsskydd. Hon är även en av deltagarna i årets Cyberhjälteprogram!

Berätta lite mer om dig själv!
Jag kommer från Åland men har de senaste fem åren varit bosatt och studerat i Linköping. Där tog jag först en kandidatexamen inom kognitionsvetenskap där jag under utbildningen studerade både de tekniska och mänskliga aspekterna av it och relationen mellan dem. Sedan tog jag även en master inom it och management, som jag läste för att få in ett bredare management-perspektiv på it-projekt. Eftersom jag redan under studietiden var särskilt intresserad av säkerhet så riktade jag under min utbildning in mig på det, främst då jag i våras skrev mitt exjobb här på Knowit.

Mitt exjobb var inriktat mot den uppdaterade säkerhetsskyddslagen, och då specifikt säkerhetsskyddsanalys och de olika stegen som analysen innefattar. Syftet var att försöka skapa en god övergripande bild över vad som behöver göras i analysen och vilka utmaningar som kan uppstå. Det var väldigt kul att få skriva ett exjobb som var både meningsfullt och viktigt, särskilt med tanke på att säkerhetsskydd är betydande på en nationell skala.

När jag var klar med exjobbet kände jag att jag ville vara kvar här på Knowit – jag tycker att det är en väldigt öppen och trevlig arbetskultur och jag trivdes väldigt bra med mina kollegor. Planen är att jag ska fortsätta arbeta med säkerhetsskydd i fokus och med säkerhet på en strategisk nivå. För tillfället arbetar jag med informationssäkerhet kopplat till ett internt RPA-projekt, samt deltar i Cyberhjälteprogrammet där jag har som mål att klara CISM-tentan.

Varifrån kommer ditt intresse för säkerhet?
Jag tycker säkerhet är ett otroligt spännande område! Det har ju blivit förbisett ganska länge och det är väldigt intressant att följa den juridiska utvecklingen och anpassningen till säkerhet. Jag tycker bland annat frågor som rör integritet är väldigt intressanta, till exempel hur dessa aspekter ska appliceras på större företag och på nationell nivå, samt vilken kontroll man som privatperson har. Sedan tycker jag även det är spännande med lagstiftningar rörande informationssäkerhet, exempelvis GDPR och säkerhetsskydd, och hur lagstiftningar och företag behöver anpassa sig till säkerhet vid utvecklingen av olika typer av teknik, såsom AI och RPA.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
Jag är lite av en mångsysslare. Jag är mycket ute och promenerar eller joggar i skogen och på somrarna är jag gärna på sjön. Utöver det umgås jag mycket med vänner eller tar vara på min egentid genom att laga mat, baka, läsa och ta hand om mina växter.

Tack Elin! Varmt välkommen tillbaka till oss.