Välkommen Jonne Mickelin Sätherblom!

Topic: Våra medarbetare

Emma Svensson
17.10.2017

Som ni kanske har märkt växer vi så att det knakar och det är återigen dags att presentera en ny kollega. Jonne Mickelin Sätherblom, varmt välkommen till oss!

Jonne är nyexaminerad från Uppsala universitet där han har studerat matematik och datavetenskap med inriktning matematisk logik och bevisbart korrekta program. Han har två stora intressen: matematik och it, och när han var yngre programmerade han spel tillsammans med sina vänner och deltog i Game Jam-tävlingar. Hos oss på Knowit går Jonne för närvarande vårt cyberhjälteprogram med siktet inställt på att ta certifieringen CISSP Associate. Sedan han började i slutet av augusti har han också bistått med stöttning i kunduppdrag och fokus ligger på att bli riktigt bra på utveckling och integration av IAM-lösningar. Han har redan hunnit imponera stort genom att på kort tid få igång en avancerad integration mellan Axiomatics och SharePoint.

Välkommen Jonne! Just nu går du vårt cyberhjälteprogram. Hur känns det?
Det känns otroligt bra! Det är ju världens chans och jag är tacksam att jag kom in på det direkt efter att jag tog min examen i vintras. För mig är säkerhet både ett intresse samt ett ämne som är otroligt viktigt och aktuellt i dagens samhälle. Tidigare har jag endast haft säkerhet som hobby så under programmet ser jag nu till att fylla i och minska de kunskapsgap som jag tycker mig ha.

Varifrån kommer ditt intresse för it-säkerhet?
Jag har haft ett intresse för datavetenskap så länge jag kan minnas. Intresset för it-säkerhet har vuxit fram då jag exempelvis tidigare har tagit rollen som systemadministratör, både hemma och i skolan. Genom mitt val av universitetsutbildning växte intresset ytterligare då benämningen ”bevisbart korrekta program” går ut på att bevisa att ett program inte har buggar med hjälp av matematiska metoder. Om inga buggar går att återfinna går programmet förhoppningsvis inte att hacka.

Jag är även lite utav en kryptonörd - jag har egna krypteringsnycklar och signerar mina vänners nycklar. Tidigare har jag gått ett antal kurser inom kryptering, bara för att förstå hur det fungerar. Att signera andras nycklar och att förstå systemet bakom, det är något mysigt med det. Jag har alltid varit en förespråkare för kryptering samt att uppgradera till säkra system om de inte används redan.

Härligt Jonne. Vad gör du annars på fritiden?
På fritiden spelar jag gärna brädspel. Favoriten är Tzolk'in. På sistone har det även blivit en del Terraforming Mars. Sedan i somras lyssnar jag också på podcasten ”History of Philosophy without any gaps” där de går igenom filosofi för en tilltänkt målgrupp som kanske inte har så stor grundförståelse för ämnet. Jag tycker filosofi är intressant och det fanns även inslag av det i min universitetsutbildning. Annars följer jag vissa TV-serier, exempelvis Twin Peaks, och läser bloggar med fokus på typteori och funktionell programmering.

Det låter verkligen som att du har hittat rätt och att du har haft förmånen att både studera och arbeta med dina två stora intressen. Kul Jonne och varmt välkommen!

Jonnes examensarbete fokuserar på hur man automatiskt extraherar datorprogram ur matematiska bevis. Är du intresserad av att ta del av det? Läs uppsatsen här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Cybersäkerhet & juridik

För att bli riktigt bra på cybersäkerhet krävs många infallsvinklar och erfarenheter. Dessa finns i gränslandet mellan it, juridik och affärer. Säkerhet är en strategisk fråga och här i vår blogg hittar du det senaste inom it- och informationssäkerhet.