Välkommen Nicholas Pitt!

Topic: Våra medarbetare

Emma Enoksson
06.09.2018

I slutet av augusti fick vi ytterligare en kollega till Stockholmskontoret: Nicholas Pitt. Nicholas kommer närmast från Magine, där han i fem år varit CISO. Förutom att han har svart bälte i certifieringar (som CISSP, CISM, CRISC och ITIL-P) har han lång erfarenhet av arbete med både GDPR och PCI-DSS. Nu är det dags för nya utmaningar inom säkerhet hos oss på Knowit. Välkommen Nicholas!

Berätta lite mer om dig själv!Nicholas_Fotor
Jag kommer från Australien, och flyttade hit till Sverige för ungefär tjugofem år sedan. Jag har jobbat inom it väldigt länge – så länge it har funnits, i princip! Det började med att jag, från det att jag var sexton, var praktikant på en fabrik i fyra år. Under den tiden kom de allra första nätverken. Huvudkontoret på fabriken hade fått in PC och vi praktikanter fick springa runt med floppydisketter, ett så kallat ”sneakernet”. Så jag har bokstavligen varit med från början när det gäller nätverk!

 När jag flyttade till Sverige fick jag först jobb på Capgemini. Efter fem år som konsult där började jag istället jobba som resefotograf, vilket jag gjorde i femton år. Så det blev en ganska lång paus från branschen. För ungefär sju år sedan bestämde jag mig för att jag ville ha ett mer normalt liv igen. När jag arbetade som fotograf var jag nämligen väldigt ofta utomlands, och då blev det svårt att ha ett vanligt liv med en bra rutin på sidan om.

De senaste åren har jag både jobbat som IT-chef på Nobelmuseet, och var efter det alltså CISO på Magine. Och nu är jag här! Mina barns morfar var faktiskt med och grundade Knowit en gång i tiden, och jag hjälpte då till att installera nätverket till vårt dåvarande kontor på Barnhusgatan. Därför känns det som att cirkeln slutits i min karriär!

Varifrån kommer ditt intresse för it-säkerhet?
När man jobbar med it håller man på med säkerhet hela tiden, mer eller mindre. Det är en del av allt man bygger och gör. När jag kände att jag ville välja en ny riktning var säkerhet därför ett självklart val. Men, den allra största drivkraften bakom mitt intresse är nog att jag ser att det är ett behov som inte bara finns inom branschen, utan i hela samhället.

Den största väckarklockan för mig var nog det amerikanska valet 2016, där man tydligt fick se hur bristande säkerhet kan påverka. Det visade att en förändring behöver ske nu, och fick mig att känna att det finns en stor betydelse med att jobba med just it. Jag måste känna att det finns en mening med det jag jobbar med – annars gör jag hellre något annat. Det kanske kommer med åldern, man har inte längre tid eller lust att hålla på med sådant som inte är viktigt.

Intressant! Vad gör du helst när du inte jobbar?
Jag har två blivande tonåringar, så jag har förstås fullt upp med deras olika aktiviteter. Tennis, mountainbike och att springa i skogen är också stora intressen. Och foto och film, såklart!

Att vara i naturen överhuvudtaget är ett stort intresse - helst vill jag spendera tid där varje dag. Jag växte upp nära havet på en surfingbräda, vilket gjort att det är något jag blivit van vid.

Låter härligt! Varmt välkommen Nicholas.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Cybersäkerhet & juridik

För att bli riktigt bra på cybersäkerhet krävs många infallsvinklar och erfarenheter. Dessa finns i gränslandet mellan it, juridik och affärer. Säkerhet är en strategisk fråga och här i vår blogg hittar du det senaste inom it- och informationssäkerhet.