Välkommen Martina Holmström!

Topic: Våra medarbetare

Emma Enoksson
30.01.2019

I januari välkomnade vi Martina Holmström, ny kollega på Stockholmskontoret! Martina är jurist i grunden och kommer närmast från Socialstyrelsen där hon arbetat med juridiska frågor inom hälso-och sjukvårdsområdet. Nu är det dags för nya uppdrag hos oss, med fokus på utveckling av e-hälsoarbete och digitalisering inom vården!               

Berätta lite mer om dig själv!
Jag är jurist och har de senaste åren arbetat på Socialstyrelsen – framför allt
med hälso- och IMG_5296_Fotor_Fotorrätttsjukvårdsjuridik. Genom åren har jag arbetat med många olika projekt och uppdrag inom ramen för Socialstyrelsens verksamhet, exempelvis med nationell styrning av hälso- och sjukvården genom att bland annat ta fram föreskrifter på området. Det har också inneburit att ge juridiskt stöd och vägledning internt och till professionen i vården i en mängd olika frågor, särskilt kring behandling av
personuppgifter och journalföring.

Mycket av mitt arbete har varit kopplat till digitaliseringen av sjukvården med anknytning till Socialstyrelsens nationella e-hälsoarbete. För mig har det varit viktigt att kombinera juridik med utvecklingsarbete och att vara involverad i just digitaliseringen och det som i samband med den händer inom sjukvården.

Ett av mina fördjupningsområden har varit behandling av personuppgifter och journalföring i sjukvården. Detta har även skapat vägar in i just digitaliseringsprojekten. Min senaste roll var som projektledare och jurist i ett arbete att fram föreskrifter som skulle anpassas till en digital intygshantering. Det har gett mig en bra förståelse och kunskap om de utmaningar och möjligheter som vård och omsorg genomgår. Den bredd av frågor som hälso- och sjukvårdsjuridiken innefattar har gett mig en bra insyn i regelverken som styr samt utmaningarna kring att balansera bland annat integritet, patientsäkerhet och informationsutbyte. Jag har fått arbeta med många olika delar av detta, vilket har varit jättespännande och roligt.

När jag såg öppningen för min nuvarande roll här på Knowit var det en chans jag inte ville missa – det känns som att det finns stora möjligheter här. Jag hoppas kunna få användning av min kunskap och erfarenhet från mitt tidigare jobb och att kunna stödja utvecklingen av vård och omsorg från ett nytt perspektiv. Jag hoppas också att jag får lära mig en massa från mina kollegor här, i och med att det finns en så otroligt bred kompetens!

Spännande! Berätta mer om vad du kommer att jobba med här hos oss.
Jag kommer att arbeta med en satsning mot vård- och omsorgsområdet och bland annat fokusera på att stödja digital verksamhetsutveckling i vården, särskilt mot offentlig sektor. Jag kommer, ur ett juridiskt perspektiv, att stödja aktörer inom framförallt vård och omsorg att ta sig an utmaningar med stöd av digitala möjligheter.

Jag vill vara med och stödja den digitala utvecklingen av vård och omsorg där alla medborgare ska känna sig trygga och hjälpa till i balansgången mellan personlig integritet, kvalitet, säkerhet och effektivitet. Eftersom jag tidigare jobbat mycket med frågor kring behandling av personuppgifter hoppas jag också kunna vara ett bra stöd i utvecklingen av framtidens vård och omsorg. 

Vad gör du helst när du inte jobbar?
Jag spenderar gärna tid i stallet eller på hästryggen. Överlag tycker jag mycket om att hitta på utomhusaktiviteter, så det blir lite säsongsberoende. Nu på vinterhalvåret åker jag gärna längdskidor eller långfärdsskridskor när vädret tillåter och på sommarhalvåret paddlar jag ibland kajak eller plockar svamp i skogen. På helgerna åker jag ofta till min sambos lantställe i Södermanland – dit åker vi gärna för att umgås med familj och vänner, ladda batterierna och hitta på olika aktiviteter.

Låter härligt! Varmt välkommen till oss, hoppas du kommer trivas.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Cybersäkerhet & juridik

För att bli riktigt bra på cybersäkerhet krävs många infallsvinklar och erfarenheter. Dessa finns i gränslandet mellan it, juridik och affärer. Säkerhet är en strategisk fråga och här i vår blogg hittar du det senaste inom it- och informationssäkerhet.