Välkommen Jonas Magnusson!

Topic: Våra medarbetare

Emma Enoksson
06.02.2019

Vi får ytterligare en spännande medarbetare som bland annat kommer att hjälpa våra kunder med verksamhets- och riskanalyser i samband med den nya säkerhetsskyddslagen. Jonas Magnusson kommer närmast från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och har en bakgrund inom både nationalekonomi och statsvetenskap. Intresset för säkerhet har funnits länge och har bland annat stärkts under en praktikperiod på ambassaden i Washington. Nu är det dags för nya utmaningar på vårt kontor i Stockholm. Såhär berättar Jonas om sig själv: 
jonas_Fotor_Fotor

Jag är 30 år gammal, kommer från början från Västerås och bor nu i Aspudden. Jag kommer närmast från FOI och har tidigare tagit en pol. kand. i nationalekonomi på Uppsala universitet samt läst en magister i statskunskap på Försvarshögskolan. Jag har länge varit intresserad av säkerhet, men under en ganska lång tid tänkte jag att det var mer av en hobby och något som var spännande att läsa om vid sidan av.

Vid ett av mina föregående jobb, som utvärderingskonsult på konsultbyrån Kontigo, arbetade jag i ett uppdrag för Statskontoret. Det ingick i ett regeringsuppdrag och innebar att studera hur de krisberedskapsansvariga myndigheterna arbetar med Sveriges psykologiska försvar. Någonstans i samband med det började jag tänka att säkerhet var något jag ville jobba med. Jag utvärderade en del jobb inom myndigheter och som säkerhetskonsult, men jag insåg att jag behövde och ville ha mer erfarenhet inom området. Därför började jag hösten 2017 att studera på Försvarshögskolan. I samband med utbildningen där var jag och några klasskompisar i januari 2018 med och tävlade i MSB:s cyber challenge – en risk- och krisövning i tävlingsform. Vi kom tvåa och fick då stipendium att tävla i det internationella slutspelet i Genéve där vi vann ett av delmomenten. Det resulterade i att jag fick ett erbjudande om att arbeta i ett projekt på FOI, och därifrån kommer jag alltså närmast.

Här på Knowit kommer jag främst att arbeta med den nya säkerhetsskyddslagen. Exempelvis kommer jag att utföra verksamhets- och riskanalyser för de som täcks av säkerhetsskyddslagen i dess nya tappning.

Hur kommer det sig att du blev intresserad av säkerhet?
Jag har i princip alltid varit intresserad av utrikes- och säkerhetspolitik, försvar och säkerhet i allmänhet.

Under min sista termin vid Uppsala universitet – hösten 2015, precis när Trumps primärvalskampanj började få medvind – gjorde jag ett halvårs praktik på ambassaden i Washington på enheten för handel och ekonomi. Det var väldigt intressant, men redan där började jag tänka ”varför har jag nördat ner mig i nationalekonomi?” och var lite avundsjuk på de praktikanter som bevakade amerikansk säkerhetspolitik. Efter det lyckades jag faktiskt få bevaka en del säkerhetspolitiska frågor under praktiken, exempelvis om upprustningen i Arktis samt om kopplingen mellan klimat och säkerhet. Det fick mig att bli ännu mer intresserad av säkerhetsområdet.

Intressant! Vad gör du helst när du inte jobbar?
Jag är intresserad av träning och ska i april springa ett lopp på Österlen som jag borde komma igång lite mer med att förbereda mig inför. Sedan har jag ett stort sportintresse och följer mina hockey- och fotbollslag från Västerås samt Manchester United.

Jag har även ett ganska stort ölintresse och brukar gå på olika ölmässor. I maj ska jag på en mässa i Köpenhamn som är en av Europas allra bästa. Att resa är även det ett stort intresse och att möta våren i just Köpenhamn har blivit lite av en tradition. Annars är jag också lite av en USA-fanatiker!

Tack Jonas! Varmt välkommen till Knowit, hoppas du kommer trivas.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Cybersäkerhet & juridik

För att bli riktigt bra på cybersäkerhet krävs många infallsvinklar och erfarenheter. Dessa finns i gränslandet mellan it, juridik och affärer. Säkerhet är en strategisk fråga och här i vår blogg hittar du det senaste inom it- och informationssäkerhet.