Välkommen Johan Rittfeldt!

Topic: Våra medarbetare

Emma Enoksson
08.03.2019

Varmt välkommen säger vi nu till Johan Rittfeldt, ny kollega i Linköping! Johan har en bakgrund inom kognitionsvetenskap och har läst en master i it och management. Tidigare har han bland annat arbetat med ledning och förvaltning av it- och informationssäkerhet samt projektledning, ofta med fokus på myndigheter. Nu är det dags för nya utmaningar som informationssäkerhetskonsult hos oss! 

Berätta lite mer om din bakgrund!
Jag är 35 år gammal, uppvuxen i Östergötland och gick i skola i Gränna.
Efter skolan gjorde jag min värnplikt vid helikopterflottiljen i Malmslätt som bevakningssoldat. Därefter började jag arbeta på en industri men behövde sedan lite förändring, varpå jag flyttade till Norge. Där gavs jag en god möjlighet att testa på vitt skilda branscher och kastades in i uppgifter jag inte hade någon erfarenhet av tidigare vilket var väldigt Johan Rittfeldt, ny kollega på Secure från mars 2019utvecklande på många plan. Min första anställning där var som instruktör och receptionist på ett träningscenter. Därefter hade jag en kortare karriär som B2B-säljare där jag ringde cold calls och åkte på kundmöten.

Min nästa anhalt blev som IT-support-medarbetare på ett bolag som utvecklade ett ekonomisystem som såldes på svenska marknaden. Efter det förlitade jag mig på mina certifieringar från militären och sökte en tjänst på ett säkerhetsbolag. Där spenderades sedan större delen på ett stort kryssningsfartyg där jag ansvarade för efterlevnaden av lagar och ordning. Jag arbetade då med begränsad polismyndighet för att ges bättre möjligheter att agera på de situationer som kunde uppstå. Ytterligare uppdrag inkluderade utvärderingar av flygplatssäkerhet på olika flygplatser.

Så småningom kände jag ändå att jag ville göra något som krävde ytterligare från mig. Jag flyttade hem till Linköping och läste först en kandidatutbildning i kognitionsvetenskap, vilket är ett tvärvetenskapligt program som förenklat handlar om att förena människa med maskin eller dator. Hur kan man exempelvis ta fram en teknisk produkt som fungerar i symbios med människan? Efter examen kände jag att jag ville nischa mig mer mot teknik och organisation varpå jag läste en master i it och management. Därefter fick jag in foten i it-säkerhetsbranschen, började jobba för ett konsultbolag i Norrköping och blev säkerhetskonsult. 

Vad arbetade du med där?
I min senaste tjänst har jag fått tackla alla möjliga utmaningar och leva lite efter Pippis devis ”det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert”. Det senaste året har jag deltagit i ett projekt där en myndighet skulle sjösätta en helt ny it-miljö, där jag ansvarade för den administrativa delen. Bland annat innefattade det framtagandet av nya rutiner och processer samt att ta fram utbildningsmaterial för de anställda, informationskampanjer och så vidare. Parallellt med detta hade jag även en roll som informationssäkerhetssamordnare. Den var ganska spretig, men väldigt lärorik. Allt från incidenthantering och informationsklassificering till att ta fram rekommendationer ingick.

Varifrån kommer ditt intresse för it- och informationssäkerhet? 
Det är ganska svårt att pinpointa exakt när det uppstod. När jag var yngre älskade jag att skruva isär elektriska prylar och försöka förstå hur de var uppbyggda. Jag har alltid haft ett djupt tekniskt intresse och läser dagligen mängder med it-relaterade artiklar på nätet. Det har jag gjort i säkert 15-20 år. Sedan har jag både privat och i tidigare utbildningar programmerat en hel del. Så det tekniska intresset har funnits med länge och har tagit sig lite olika uttryck.

Vad gör du helst på fritiden?
Mina fritidsaktiviteter är även de lite spretiga. Så är det när man ser nöje i det mesta. Jag uppskattar allt ifrån bollsporter och actionsporter till golf eller badminton. Mest tid lägger jag ändå på att träna på gymmet. Om jag är utomlands och har möjlighet till att surfa så gör jag gärna det, och jag tycker att åka skidor och snowboard är bland det bästa man kan göra. Utöver sportandet är jag en social själ som tycker mycket om att umgås med mina vänner över mer stillsamma aktiviteter så som matlagning, vin, promenader, brädspel eller bara en kopp kaffe eller film.

Tack Johan! Återigen, varmt välkommen till oss på Knowit.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Cybersäkerhet & juridik

För att bli riktigt bra på cybersäkerhet krävs många infallsvinklar och erfarenheter. Dessa finns i gränslandet mellan it, juridik och affärer. Säkerhet är en strategisk fråga och här i vår blogg hittar du det senaste inom it- och informationssäkerhet.