Välkommen Johan Blom!

Topic: Våra medarbetare

Emma Svensson
25.04.2018

Nu välkomnar vi Johan Blom till oss på Knowit! Johan har en bakgrund inom svenska flygvapnet, som konsult i New York och en lång erfarenhet inom it-säkerhet med fokus på exempelvis säkerhetsgranskningar, tester, skadlig kod, incidenthantering och forensik. Han kommer närmast från rollen som COO på TrueSec där han har arbetat i mängder av varierande uppdrag under de senaste tolv åren. Nu kliver han in som ny konsultchef i Stockholm samt ansvarig för vår verifieringstjänst och verksamhetsutveckling inom Microsoftområdet.

Välkommen Johan! Vill du berätta lite mer om din bakgrund?
Jag började min professionella bana som flygtekniker där min uppgift, lite kortfattat, var att säkerställa att stridsflygen flög som de skulle. Jag utbildade mig till yrkesofficer och redan här väcktes mitt intresse för IT, trots att jag inte arbetade med det. 1998 lämnade jag flygvapnet och började studera IT på universitetet. Två år senare fick jag ett jobb som konsult på en firma i New York där mitt arbete fokuserade på Microsoftmiljöer och infrastruktur. Det var då den skadliga koden Nimda började härja och jag fick verkligen upp mina ögon för it-säkerhet i samband med det.

Jag var ute på uppdrag på en investmentbank som tyvärr drabbades hårt av denna skadliga mask. Jag ombads undersöka effekten - det var total kris och panik. Sedan dess blev säkerhet mitt huvudsakliga fokus och successivt styrde det inriktningen på mina efterföljande uppdrag. Efter tre år flyttade jag hem till Sverige igen och började arbeta på Nexus Group där jag lärde känna Åsa Schwarz. Jag arbetade som konsult där i ungefär ett år innan jag gick över till TrueSec och nu är jag här på Knowit, redo att ta nästa steg.

Hur ser du på säkerhet?
Med den digitalisering som pågår, AI och IoT ökar mitt intresse för säkerhet bara än mer. Angreppsmetoder blir mer avancerade, det rör sig om andra typer av angripare med annan motivering i form av exempelvis organiserad brottslighet, industrispionage och påverkansoperationer. Vi som arbetar inom säkerhet spelar en viktig roll här och jag ser fram emot att hjälpa våra kunder möta dessa utmaningar.

Vad kommer du att arbeta med här hos oss?
Jag har rollen som konsultchef och kommer att ansvara för en grupp om, initialt, cirka åtta konsulter. Jag älskar människor, bryr mig om mina kollegor, värderar deras åsikter och gillar när alla trivs så jag ser verkligen fram emot detta. Jag kommer också att vara ansvarig för vår verifieringstjänst och verksamhetsutveckling inom Microsoftområdet.

Jag tycker det är kul att hjälpa kunder från deras nuläge till att ha en säkerhet på hög nivå, anpassad efter verksamheten samt att guida dem vidare.

Vad gör du på fritiden?
Att spendera tid med familjen, min fru och våra två söner, är något jag värderar otroligt högt. Vi tycker om att resa - och vill resa ännu mer - och är i alla fall i Spanien minst en gång om året. I övrigt renoverar vi vårt hus i Österskär en hel del och det tar ju sin lilla tid.

Om jag vill ha tid för mig själv hoppar jag gärna ner i en kajak, mina löparskor eller tar på mig längdskidorna för en tur i spåret.

Härligt Johan. Varmt välkommen till oss!

Är du, precis som Johan, också redo för att ta nästa steg? Du hittar våra lediga tjänster här: https://www.knowit.se/jobb/?cat=2237&dep=89

Du är även välkommen att kontakta Johan direkt på johan.blom@knowit.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Cybersäkerhet & juridik

För att bli riktigt bra på cybersäkerhet krävs många infallsvinklar och erfarenheter. Dessa finns i gränslandet mellan it, juridik och affärer. Säkerhet är en strategisk fråga och här i vår blogg hittar du det senaste inom it- och informationssäkerhet.