Välkommen Henrik Birgander!

Topic: Våra medarbetare

Emma Enoksson
04.03.2019

Nu välkomnar vi Henrik Birgander, ny kollega i Stockholm! Henrik kommer närmast från Säkerhetspolisen och har både där och i tidigare tjänster främst arbetat med fokus på säkerhetsskydd. Med en lång erfarenhet inom området är han nu redo att hjälpa våra kunder med bland annat säkerhetsskyddsanalys, utbildning inom området och förberedelser inför den nya säkerhetsskyddslagen.

Berätta lite mer om dig själv!
Jag har en bakgrund inom industriell ekonomi med fokus på matematisk modellering och optimering, vilket jag pluggade på Luleå tekniska universitetet. Från början kommer jag från Helsingborg, så det blev en lång flytt för att studera. I samband med mina universitetsstudier gjorde jag mitt examensarbete på Försvarets Materielverk. Där fortsatte jag sedan att Henrik Birgander blogg_Fotorarbeta efter min examen – främst inom Gripen-projektet. Jag arbetade både inom
chefsingenjörs-funktionen och sedan även med informationssäkerhet och säkerhetsskyddsfrågor i projektledningen.

Efter Försvarets Materielverk har jag bland annat även varit säkerhetsansvarig för Västerortspolisen, som innefattar områden som Solna, Bromma, ut mot Ekerö och så vidare. Senast har jag arbetat med säkerhetsskyddsfrågor och andra operativa verksamheter inom Säkerhetspolisen, där jag varit i ungefär tio års tid. Under en kortare period har jag även varit anställd vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. Sedan har jag under min karriär även genomfört flera både nationella och internationella säkerhetsskyddsutbildningar.

Det jag gjorde under min sista period på Säkerhetspolisen var att arbeta med vägledningar inom just säkerhetsskydd och jag hade även ansvaret att ta fram en för just säkerhetsskyddsanalys.

I och med den nya säkerhetsskyddslagen, som ju träder i kraft 1 april i år, blir inte bara myndigheter träffade av lagstiftningen utan även den privata sektorn. Detta gör förstås lagen ännu mer omfattande. Mitt fokus framåt är att främst arbeta med och utbilda kring området säkerhetsskyddsanalys.

Hur kom det sig att du blev intresserad av säkerhet?
Egentligen handlar det om när jag först kom i kontakt med säkerhetsskyddsfrågor i samband med att jag arbetade med exportfrågor och andra analyser inom Gripen-projektet. Då tog jag fram olika studier kopplade till Gripen-systemet, och det var såklart väldigt mycket säkerhet kopplat till det. Så där skulle jag säga att mitt intresse började, alltså i början av 2000-talet.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
Några stora intressen är trail-löpning, kajakpaddling och skidalpinism. Åre är favoritstället, både sommar och vinter! Men på sommaren blir det mest mountainbike där. I sommar ska jag dit och vandra med mina tre döttrar, det ser jag fram emot. 

Tack Henrik! Kul att lära känna dig lite mer. Varmt välkommen hit!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Cybersäkerhet & juridik

För att bli riktigt bra på cybersäkerhet krävs många infallsvinklar och erfarenheter. Dessa finns i gränslandet mellan it, juridik och affärer. Säkerhet är en strategisk fråga och här i vår blogg hittar du det senaste inom it- och informationssäkerhet.