Välkommen Fredrik Ljung!

Topic: Våra medarbetare

Emma Enoksson
10.09.2018

Nu välkomnar vi Fredrik Ljung, ny kollega i Stockholm! Fredrik stärker upp vårt team inom verifieringstjänster och kommer bland annat arbeta med penetrationstester. Han är utbildad civilingenjör i datateknik med master inom datasäkerhet, licenserad PT och engagerad deltagare i CTF-tävlingar med ett, enligt honom, hyfsat bra sifferminne. 

Berätta lite mer om dig själv! fredrik_Fotor
Jag har precis avslutat mina studier vid KTH i Stockholm. Jag har en civilingenjörsexamen i datateknik med master inom datasäkerhet. Jag är även licensierad PT och har arbetat extra som PT/instruktör på Extremfabriken i Kallhäll. Det är en träningsanläggning för ninja warrior, kroppsviktsträning och OCR (Obstacle Course Running), alltså hinderbanelopp som exempelvis Tough Viking. 

Vad kommer du att arbeta med hos oss på Knowit? 
Jag kommer att arbeta med verifieringstjänster som till exempel penetrationstester. Jag ser verkligen fram emot att få arbeta med och lära mig mer om testning, kodanalys och säkerhetsgranskningar. Jag har inte arbetat inom säkerhet tidigare så det här blir starten på min karriär inom området och jag ser därför extra mycket fram emot att gå vårt interna cyberhjälteprogram. 

Det som jag tycker är speciellt spännande med penetrationstester är att man hjälper genom att attackera system. Man får agera antagonist utan att vara det på riktigt - syftet är ju istället att kunderna ska kunna stärka sina system så att dom faktiska antagonisterna inte kan orsaka skada i framtiden. 

Varifrån kommer ditt intresse för säkerhet? 
Intresset för data, eller it-säkerhet, väcktes egentligen under mitt sista år på gymnasiet. Det var dock först två-tre år in på min civilingenjörsutbildning som jag kände att det är datasäkerhet som jag vill arbeta med på heltid. Det senaste året har jag därför deltagit i en del CTF-tävlingar. CTF står för "Capture the Flag" där ett visst antal uppgifter ska lösas inom säkerhetsrelaterade områden såsom krypto, webb och forensik. Målet med varje uppgift är att hitta ”flaggan", oftast en textsträng som gömmer sig någonstans, därav namnet. 

Hur ser dina fritidsintressen ut? 
Förutom CTF-tävlingar lägger jag mycket av min fritid på träning. Jag är gammal hockeyspelare, men tränar numera calisthenics - något som kan översättas till kroppsviktsträning på svenska. Jag är ett stort fan av sport och framförallt hockey där jag följer Djurgården noga varje säsong. Jag tycker om statistik, kanske för att jag har ett hyfsat bra sifferminne, och skulle säga att jag har bra koll på nästan alla spelare i SHL och NHL. 

Hur är du som person? 
Som person skulle jag säga att jag är lojal, snabblärd och prestigelös. Jag ger alltid mitt bästa i alla situationer. Jag tycker även om att arbeta i team och att göra omgivningen bättre. Att hjälpa varandra är A och O. 

Vi kan inte annat än att hålla med dig, Fredrik. Kul att ha dig ombord. Hoppas att du ska trivas! 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Cybersäkerhet & juridik

För att bli riktigt bra på cybersäkerhet krävs många infallsvinklar och erfarenheter. Dessa finns i gränslandet mellan it, juridik och affärer. Säkerhet är en strategisk fråga och här i vår blogg hittar du det senaste inom it- och informationssäkerhet.