Välkommen Eva Maria Broberg Lennartsson!

Topic: Våra medarbetare

Emma Enoksson
25.04.2019

Varmt välkommen Eva Maria Broberg Lennartsson, ny kollega i Stockholm! Eva Maria är jurist och har lång erfarenhet och intresse av framför allt dataskydd och e-förvaltning. Senast kommer hon från en roll som dataskyddsombud på Pensionsmyndigheten, och har innan dess arbetat som jurist på Datainspektionen. Nu är det dags för nya utmaningar hos oss!

Berätta lite mer om din bakgrund!
Jag är jurist, och har tidigare jobbat med framför allt dataskydd och digitalisering inom offentlig sektor och vården. Senast har jag arbetat jag på Pensionsmyndigheten och innan dess var jag på Datainspektionen. När jag pluggade juridik – i Uppsala – hade jag en stark studieprofil inom internationell rätt och jag har jobbat mycket med EU-frågor och EU-rätt. Jag skulle inte riktigt beskriva mig själv som en traditionell jurist – jag tycker till exempel att det är väldigt roligt att jobba verksamhetsnära och med IT. Samtidigt har jag en traditionell juristbakgrund och har tidigare även jobbat på domstol.

Dataskydd är ett väldigt stort intresse för mig, tillsammans med e-förvaltning och juridik inom det. De regelverk som gäller för offentlig verksamhet, till exempel sekretesslagen eller arkivlagstiftningen, och de regelverk som ställer krav på myndigheters informationshantering, och hur de kan tillämpas på moderna digitala lösningar, intresserar mig mycket.

När jag arbetade på Datainspektionen satt jag med i flera undergrupper till Artikel 29-gruppen, vilket är en expertinsats inom dataskyddsområdet som nu blivit ersatt av ett Europeiska dataskyddsstyrelsen, EDPB. I samband med det har jag varit med och tagit fram en hel del vägledningar som gäller tillämpningen av dataskydd, till exempel om dataportalitet, konsekvensbedömningar och incidentrapportering. Jag har tidigare även utbildat en del inom området samt är ute och föreläser regelbundet – bland annat om dataskydd inom vårdsektorn, dataskydd och arkiv, och om den nya dataskyddsförordningen.

Hur kommer det sig att du blev intresserad av just dataskydd?
Ett fungerande dataskydd är en förutsättning för demokrati, vilket är bakgrunden till mitt intresse. Det handlar om att man som individ har rätt att slippa insyn från det offentliga och från allmänheten. Det är en förutsättning för allt från till exempel föreningsfrihet eller att ingen ska kunna spåra en persons aktivitet i mobilen till att ha sin sjukdomshistorik i fred och att ens journal inte hamnar i orätta händer.

Vad kommer du att arbeta med här på Knowit?
Jag kommer att arbeta med vårt erbjudande inom juridik, framför allt inom e-förvaltning och dataskydd, och jag kommer vara stöd till dataskyddsombud. Jag är anställd som senior jurist och kommer även handleda och kvalitetssäkra vårt arbete. I längden kommer jag även jobba med att utveckla våra olika erbjudanden inom juridik.

Vad gör du helst på fritiden?
Då ägnar jag mig gärna åt ridning - jag är en riktigt inbiten hästtjej. Jag har ridit i hela mitt liv och nu brukar det bli ungefär en gång i veckan. Förhoppningsvis kommer det framöver att bli lite mer än så. Sedan tycker jag mycket om att vara ute i naturen och att spendera tid med min familj.

Jag är även väldigt intresserad av både litteratur och film. Innan jag började läsa juridik pluggade jag faktiskt filmvetenskap, och jag är en riktig skräckfilmsfantast!

Tack Eva Maria, kul att lära känna dig lite mer! Varmt välkommen till oss.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Cybersäkerhet & juridik

För att bli riktigt bra på cybersäkerhet krävs många infallsvinklar och erfarenheter. Dessa finns i gränslandet mellan it, juridik och affärer. Säkerhet är en strategisk fråga och här i vår blogg hittar du det senaste inom it- och informationssäkerhet.