Välkommen Daniel Malmqvist!

Topic: Våra medarbetare

Emma Enoksson
08.10.2018

Vi blir fler och fler kollegor inom säkerhet och näst ut att presenteras här på bloggen är Daniel Malmqvist, som börjat hos oss i september. Daniel är utvecklare i grunden och har senast arbetat med administreringsprogram till signalskydd på uppdrag för militären. Nu är det dags för nya utmaningar som säkerhetskonsult på vårt kontor i Stockholm.

43342741_1984328671624469_2310104694808117248_n_FotorBerätta lite mer om din bakgrund!
Det har varit en ganska lång resa för mig att komma hit! Jag har tidigare studerat spelutveckling på Stockholms Universitet, och blev klar 2012. När jag lärde mig att göra spel – som handlar mycket om att skriva effektiv kod – blev jag lite kär i att få ett program att bli så snabbt, eller så effektivt, som möjligt. Jag fick djupdyka i hur en dator fungerar, hur program fungerar och varför de är olika. I och med det blev jag också ganska bra på den biten.

Mitt första jobb var inom mobilforensik, som är en fasett av säkerhet, där vi tog ut data ur telefoner och tolkade och analyserade den datan. Jag hade vid den här tidpunkten lärt mig C++ väldigt bra, vilket är ett språk där man kan göra allt man vill. För att göra avancerade saker så är det ett bra verktyg, och att hacka telefoner var ganska avancerat – därför passade jobbet mig bra, både teknikmässigt och för mig som person. Det var problemlösning varje dag; att lägga digitala pussel, få saker att gå ihop och bakåtutveckla någon annans grejer.

Innan jag började här på Knowit så jobbade jag på ett lite mindre företag som heter Tutus, som är en leverantör till Försvarsmakten och arbetar med signalskydd. Där utvecklade jag ett administreringsprogram åt signalskyddet och satt på uppdrag för militären. 

Spännande! Hur kommer det sig att du blev intresserad av säkerhet?
Först och främst tyckte jag att arbetsuppgifterna var väldigt roliga. En extremt viktig grej för mig, som rent programmeringsintresserad, är att det handlar mycket om att det blir som en tävling – man ska lyckas göra något som inte går sönder. Eller ta sönder det någon annan gjort. Man kan vara väldigt klurig och smart när det kommer till säkerhet och det är väldigt tekniskt, vilket jag tycker om.

Sen gillar jag också när det hela tiden är olika saker. Det som jag tyckte var kul redan med mitt första jobb var att det hela tiden var olika arbetsuppgifter och nya utmaningar, inte bara samma gamla. Att få känna sig utmanad är nog den största motivationen för mig och det blir så mycket roligare att jobba. Det gör att det känns givande, utöver alla andra positiva effekter som finns med att arbeta med säkerhet.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
Till och från har jag tränat rätt mycket. Det har varit olika grejer, men de senaste två åren har det mest blivit styrkelyftning. Annars är jag ganska nördig. Jag gillar att nörda ner mig i grejer, i allt från engelsk fotboll till att spela rollspel med mina kompisar till musik!

Tack Daniel! Återigen, varmt välkommen hit!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Cybersäkerhet & juridik

För att bli riktigt bra på cybersäkerhet krävs många infallsvinklar och erfarenheter. Dessa finns i gränslandet mellan it, juridik och affärer. Säkerhet är en strategisk fråga och här i vår blogg hittar du det senaste inom it- och informationssäkerhet.